Zen Koani

Malo drugačen odgovor na znani Zen koan.

Kratke reke, zgodbice, vprašanja ali dialoge, ki v poslušalcu zaradi svoje narave vzbudijo stanje brez misli (oz. vrzel v miselnem toku) in s tem direkten vpogled v svojo resnično naravo ter naravo sveta, imenujemo Zen koani.

Dve roki zaploskata in zaslišimo zvok. Kakšen je zvok ploska ene roke?

  -primer koana (Hakuin Ekaku)

Kot eden izmed nepogrešljivih elementov Zen meditacije, koani s svojo paradoksalno naravo ustavijo um, saj se jih ne da razumeti na intelektualnem nivoju.

A to niso zgolj zgodbice brez smisla in nerešljive uganke – vsak koan posebej je namenjen globljemu razumevanju in vpogledu v različne aspekte realnosti (notranje ali zunanje), lekcija koana pa se razkrije na nivoju intuicije, brez pomoči analitičnega uma.

Občasno je tak uvid spontan, pogosteje se pa koane uporablja kot del meditativne prakse, kjer se razumevanje njihovega resničnega pomena izoblikuje postopoma.

Praksa: 

Izberite si enega izmed spodnji koanov in se potopite v meditacijo –
sprostite se, usmerite svojo pozornost na dihanje in počasi pustite da se vaše telo in um
umirita, tako da se zaveste vseh telesnih senzacij, čustev, misli in slik v vaši trenutni izkušnji ter jih sprejmete in dopustite da so kot so.

Tako se bodo prej omenjeni elementi v zavesti razblinili, medtem ko se lahko vi s pomočjo globokega, počasnega in umirjenega dihanja potopite globlje vase.

Usmerite svoj um v prej prebrani koan in nadaljujte z opazovanjem svojega diha.

Ne poizkušajte razumsko dojeti pomena Zen zgodbice, saj se vam mora odgovor na le to ponuditi sam, brez vašega umskega truda. Bistveno je zgolj to, da ohranjate svoj fokus na tisti prvinski radovednosti in občutku ne-razumevanja koana, ki se bo pojavil v vaši zavesti. Sprejmite in povabite ta občutek ne-razumevanja, vključno z vsemi ostalimi občutki, mislimi, senzacijami, prepričanji ipd. v vašo notranjo izkušnjo in pustite da se razblinijo.

Ko izgine vse, vključno z občutkom zmedenosti oz. nerazumevanja, ostanite v notranji tišini, kjer je prisotno zgolj vaše dihanje.Tam se vam bo razkril koanov pravi pomen.

*Lahko da se vam lekcija koana ne bo razkrila ob prvem poizkusu (sploh če nimate izkušenj z meditacijo), večinoma je tako potrebno ostati v tišini dovolj dolgo časa za globlji uvid, ali pa meditacijo ponoviti večkrat.

Koani:

Dve roki zaploskata in zaslišimo zvok. Kakšen je zvok ploska ene roke?

~

Moj skedenj je zgorel do tal. Zdaj lahko vidim Luno.

~

Ne moreš ga opisati, ne narisati,
ne hvaliti ali dojeti.
Ni kraja kamor bi ga lahko postavil.
Tudi ko vesolje izgine, bo ostal.
Vaš Prvi Obraz

~

Menih je vprašal učitelja “Kaj je pot?”

Učitelj je odgovoril: “Človek, ki z odprtimi očmi pada v brezno”

~

Če srečaš Budo, ga ubij

~ 

Pred razsvetljenjem, sekaš drva, nosiš vodo.

Po razsvetljenju, sekaš drva, nosiš vodo.

~

Ko ne moreš storiti ničesar, kaj lahko storiš?


Če vam je članek všeč ga lahko s pomočjo povezav spodaj delite s
prijatelji na Facebooku, Twitterju, Google+…. in pustite
komentar.

You may also like...