Odpravljanje čustvenih blokad

Če se spopadate z neprijetnimi čustvi, s strahom, jezo…, če se v vas neka notranja reakcija ves čas pojavlja v povezavi z neko osebo, situacijo ali dogodkom, morda z neko sliko v mislih ali pa povsem brez razloga in vam povzroča nemir, morda lahko pomaga naslednji postopek za odpravljanje čustvenih blokad oz. težav:

1.Prikličite si v misli situacijo, osebo, dogodek ali pa zgolj imaginarno sliko, ki v vas prebudi emocionalno reakcijo (“sprožilec”).

2.Ko pridejo čustva in misli na dan, se jih ne ustrašite ampak zgolj dopustite da so kakršna so. Zavedajte se, da vam nič ne bodo naredila in opazite, da če se z njimi ne bojujete, počasi začnejo izginjati.

Proces, ki sledi, ima štiri dele. 

3.V prvem na dan povabite vsa čustva, misli, slike, notranje zvoke, spomine, odločitve in prepričanja, ki jih imate v povezavi s težavo, pri kateri želite odpraviti čustveno reakcijo.
To naredite tako, da se preprosto sprostite in se zgolj zavedate vseh misli, vseh čustev, slik, notranjih zvokov, spominov ipd…, ki prihajajo na dan v danem trenutku, se jim ne upirate, ter jih zgolj sprejmete oz. dopustite da so kakršne so.

4.V drugem delu povabite na dan vse želje v vas, ki se zadevajo danega problema, ki ga razrešujete – želje, da bi problem oz. težavo spremenili, jo izboljšali, kontrolirali, popravili, zadržali, da bi jo razumeli, dobili odgovore na vprašanja v povezavi z njo, ter vse želje po kontroli, potrditvi in varnosti povezane z njo.
Enako kot v prvem delu, to naredite tako, da se sprostite in počasi prikličete v zavedanje vse zgoraj omenjene želje, se jim ne upirate, ter jih sprejmete oz. dopustite da so kot so.

*Vedno je ključno zavedanje in sprejemanje oz. neupiranje. S pomočjo zavedanja se začne prvi korak (če želimo karkoli razrešiti, se je potrebno najprej zavedati vseh delov danega problema oz. celotne strukture misli/čustev/želja ipd. iz katerih je problem sestavljen), sprejemanje/dopuščanje, pa zadevo pripelje do konca, saj vse kar pride na dan, s sprejemanjem uspešno nevtraliziramo ter sprostimo.

5. V tretjem delu povabite v vaše zavedanje še občutek, da je karkoli v povezavi s tem problemom oz. težavo, ki jo razrešujete, osebno. Torej v zavest prikličete vsak občutek identifikacije (občutek, da je karkoli v povezavi s tem problemom povezano z vami ali pa s tem kdo ste) z danim problemom in ga sprejmete ter tako sprostite.

6. Zadnji (četrti) del procesa, pa vključuje opuščanje.
Če je od težave še ostalo karkoli čustvenega naboja, se vprašajte naslednja tri vprašanja:
*Ob odgovoru na ta vprašanja sta pravilna odgovor da ali pa ne, v obeh primerih je zadeva učinkovita, bistveno je le to, da odgovorimo kot čutimo (torej po resnici).
Zadnje vprašanje (“Kdaj?”) je pa predvsem povabilo, da neprijetna čustva izpustimo v tem trenutku.

“Ali lahko čustveno reakcijo/nemir/občutek, povezan z dano težavo izpustim?”
“Ali si dano čustveno reakcijo/nemir/občutek želim izpustiti?”
“Kdaj?”

7.Ponavljajte celoten postopek, dokler emocionalna reakcija ne izgine v celoti, dokler vam “sprožilec” več ne povzroča težav. Včasih je potrebno zadevo ponoviti kar nekajkrat (predvsem pri večjih težavah z močnejšim nabojem) – a z vztrajnostjo izginejo tudi največji problemi.
*Dan proces je mnogo lažje izvajati, če ga poslušamo ter
sledimo navodilom na posnetku. Če ga želite poslušati (in naložiti na
računalnik), kliknite na spodnji link (proces je v angleščini):
Sedona Method – Triple Welcoming Process (za odpravljanje čustvenih blokad oz. težav)
(če želite shraniti mp3 posnetek na računalnik, desno kliknite link in izberite “shrani kot” / “shrani povezavo kot”/ “save as” / “save link as” – ali nekaj temu podobnega)
**Postopek je povzet (in rahlo modificiran za potrebe tega bloga) po Sedona Metodi (Sedona Method), zelo učinkovitim sistemom za sproščanje emocij (prikazana metoda se v angleščini imenuje “Triple welcoming” ali “Trojno sprejemanje” v prevodu)
———————————————————

Če vam je članek všeč ga lahko s pomočjo povezav spodaj delite s
prijatelji na Facebooku, Twitterju, Google+…. in pustite
komentar. 

You may also like...